Doğu ile Batı arasında doğal bir köprü görevi gören Türkiye lokasyon olarak dünyadaki önemli piyasalara stratejik bir şekilde yakındır ve bu özellik farklı üretim ve hizmet kültürlerine ulaşabilmek adına büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Bu nedenle Türkiye, tarih boyunca dünyadaki en önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olarak önemini günümüze kadar korumuştur. Türkiye’de üretim ve ticaret yapmak; Avrupa, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki yaklaşık 1,6 milyar insanın bulunduğu ve toplamda 23,5 trilyon USD GSMH’nın yaratıldığı pazarlara doğrudan ulaşım anlamına gelmektedir.
* Yabancı yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisi son 15 yılda gözle görülür şekilde artmıştır.
İzmir, yaklaşık 8.500 yıl evveline dayanan tarihiyle dünyanın en eski modern yaşam ve ticaret merkezlerinden biridir. Türkiye’nin en büyük üç ilinden biri olan İzmir, şehirde faaliyet gösteren 13 Sanayi Bölgesi, 3 Serbest Bölge, 9 Üniversite ve Türkiye’nin en büyük ihracat limanı olan İzmir Alsancak Limanı ile yalnız Ege Bölgesinin değil, Türkiye’nin de en önemli üretim ve yaşam merkezlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. İş ve sosyal yaşam dengesi açısından bir çok ilgi çekici fırsatlar sunan İzmir, yabancı sermaye yatırımları açısından da Türkiye’deki en etkileyici performansa imza atmaktadır.
Batı Anadolu Serbest Bölgesi, üretilen malların ihracı için yeni yapılan lojistik yatırımlar ile son derece stratejik bir konumda yer almaktadır. Bu konumu sebebiyle proje lokasyonu, Türkiye’nin ihracatının yoğun olduğu Avrupa ülkelerine mal sevkiyatının en uygun olduğu yerdir. İhracat ve ithalatın en optimum fiyatlarla yapılabileceği bölgedir.
Batı Anadolu Serbest Bölgesi, yaklaşık 2,5 Milyon m2 alanıyla Bergama’da konumlanmış, son derece gelişmiş bir endüstri parkıdır. İzmir Havalimanına 125 km, Aliağa dahil İzmir Kuzey Limanlarına 38 km, Çandarlı’da Kuzey Ege Limanı’na ise 20 km uzaklığında olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, firmalar için özellikle Avrupa ve gelişmekte olan pazarlara erişim açısından bir geçiş kapısı görevi görecektir. Batı Anadolu Serbest Bölgesinin liman bağlantıları, yatırımların ihracata yönelik olarak gelişebilmesi için lojistik imkanların rekabetçi koşulları sağlayacak düzeyde oluşabilmesinde öne çıkmaktadır.
Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Bergama şehir merkezine 18 km, yeni yapılan Kuzey Ege otoyoluna 10 km, 18 Mart Çanakkale Köprüsüne 246 km, İzmir - Çanakkale Karayoluna Güney bağlantı noktasından 5 km, Kuzey bağlantı noktasından 2,5 km uzaklıktadır.
TCDD’nin Batı Anadolu Serbest Bölgesinde üretilen ürünlerin Alsancak limanına, Nemrut körfezinde bulunan limanlara ve ileride yapımı tamamlanacak Kuzey Ege Çandarlı limanına bağlantı sağlayacak demiryolu yatırımı devam etmektedir. Ayrıca İzmir Çandarlı banliyö hattı Aliağa’ya kadar tamamlanmıştır. Aliağa Çandarlı arası banliyö hattı ise devreye alınmak üzeredir. Çandarlı – Bergama arası banliyö hattı çalışmalarına da başlanacak olup kısa zamanda tamamlanması planlanmaktadır. Bölgeye çalışmaya gelecek personelin raylı sistem ile taşınacak şekilde planlanmış olmasının hem hızlı hem ekonomik olması bakımından birçok fayda sağlayacaktır.
Batı Anadolu Serbest Bölgesi konumu itibari ile Ege Serbest Bölgesine 119 km, Atatürk OSB’ye 80 km, Menemen OSB’ye 66 km, İzmir Serbest Bölgeye 70 km, Aliağa OSB’ye 39 km, Kınık OSB’ye 37 km, Bergama OSB’ye ise 8 km uzaklığındadır.