ANA SAYFA     HABERLER
BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ YATIRIMCI ALMAYA BAŞLADI
BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ YATIRIMCI ALMAYA BAŞLADI
ESBAŞ, bugüne kadar 665 milyon doları yerli, 1.8 milyar doları yabancı olmak üzere toplam 2.5 milyar dolarlık yatırım çeken Ege Serbest Bölgesi’nde yakaladığı başarıyı, Bergama’da yatırımcı almaya başlayan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde de sürdürecek.
BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ YATIRIMCI ALMAYA BAŞLADI

Bergama’da altyapı çalışmaları devam eden Batı Anadolu Serbest Bölgesi, yatırımcı almaya başladı. Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) CEO’su Faruk Güler, Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi’nde yakaladıkları başarının benzerini BASBAŞ  adıyla Bergama’da kurdukları Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde de tekrarlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde yatırım olanaklarının ve yatırımcılara sunulan fırsatların anlatıldığı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.’nin (ESBAŞ) girişimleriyle kurulan Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) iş birliğiyle düzenlenen toplantıda konuşan ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, “Batı Anadolu Serbest Bölgesi, 23 yıl sonra kurulacak ilk serbest bölge olacak. ESBAŞ’ta elde ettiğimiz başarılarımızı burada tekrarlamak istiyoruz” dedi.

BASBAŞ’ın,  ESBAŞ’ın Türkiye’ye verdiği katkının devamı niteliğinde olacağını dile getiren Güler, “Serbest bölgeler ihracatı artırmayı, döviz getirmeyi ve teknoloji transferiyle şirketlerin bilgi birikimini artırmayı hedefliyor. Teşvikler sadece yabancı yatırımcıya değil, yerli yatırımcıya da veriliyor. Serbest bölgeler için, yatırımcı ihracat yapsın yeter. Yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye geldiğinde teşvik alarak yatırımlarını yapmak yönünde daha istekli. BASBAŞ’la yola çıkarken ESBAŞ kadar faydalı olsun diye yola çıktık. Batı Anadolu Serbest Bölge, Türkiye’de 23 yıl sonra ilk defa faaliyete geçen serbest bölge olacak” diye konuştu.

ESBAŞ’ın kuruluşundan bu yana toplam 92 milyar 856 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleştirdiğini aktaran Güler, “Bugün Türkiye’deki serbest bölgelerde verilen teşvikler kapsam olarak başka ülkelerde yok. Türkiye’deki 19 serbest bölgenin ticaret hacmi içerisinde, Ege Serbest Bölgesi’nin payı yüzde 16. Üretimden satış da en fazla Ege Serbest Bölgesi’nde gerçekleşiyor. Yetişmiş iş gücü kullanan şirket sayısı da oldukça fazla. Bölgede 24 binden fazla kişi çalışıyor. Türkiye’deki serbest bölgelerde toplam istihdamın 91 bin 304 olduğu düşünülürse, bunun yüzde 26’sını biz karşılıyoruz. Bugüne kadar Ege Serbest Bölgesi’ne yerli yatırımcılar 665 milyon dolar, yabancı yatırımcılar ise 1.8 milyar dolar yatırım yapmış. Toplamda bölgede 2.5 milyar dolarlık yatırım var” ifadelerini kullandı.

 “Serbest bölgeler, ülkeye teknoloji girişini hızlandırdı”

Türkiye ekonomisinin gelişmesinde serbest bölgelerin, önemli bir dış ticaret politikası aracı teşkil ettiğini söyleyen Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Özellikle ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesi ve doğrudan yabancı yatırımların ülkemize gelmesi bakımından serbest bölgeler kayda değer katkı yaptılar. Serbest bölgelerin en önemli getirisi ise, ülkeye teknoloji girişini hızlandırmak oldu. Ülkemizde ilk kez 1985 yılında kurulan Mersin ve Antalya Serbest Bölgelerini 1987’de kurulan Ege Serbest Bölgesi izledi. İzmir Serbest Bölgesi ise 1997 yılında kuruldu. Türkiye’nin 19., İzmir’in ise 3. serbest bölgesi Bergama’da devreye girecek” dedi.